Hematopsychologia – jest to nauka badająca zależności pomiędzy krwią, a osobowością.

Przodkowie przekazali nam w genach kolor oczu, włosów i skóry, Mało kto jednak wie, że wraz z grupą krwi odziedziczyliśmy po nich coś więcej.

Niektórzy badacze mają niezbite dowody, że istnieje ścisły związek między grupą krwi, a charakterem oraz predyspozycjami zdrowotnymi. Grupa krwi zdradza, jakie choroby nam zagrażają. Znając swoją grupę krwi można wpłynąć na zmianę stylu życia. Dzięki temu każdy człowiek staje się zdrowszy, łatwiej uzyskuje idealną wagę, a procesy starzenia opóźniają się. Z rad typologów krwi korzystają również menadżerowie w dużych i poważnych firmach przy obsadzaniu ważnych stanowisk kierowniczych. „Pozwól zbadać mi Twoją krew, a ja powiem Ci, jak poprawić stan zdrowia i stracić zbędne kilogramy” – pod takim hasłem amerykańscy uczeni ogłosili wyniki badań nad zależnością między grupą krwi, a stylem odżywiania. Okazało się, że osobom z poszczególnymi grupami krwi sprzyjają różne zalecenia dietetyczne, co oznacza, że te same pokarmy jednym szkodzą, a dla innych są niezastąpionym pokarmem. Komórki krwi zawierają różne, specyficzne związki cukrowo-białkowe. Lekarz określa grupę krwi 0, A, B tub AB właśnie na ich podstawie. Związki te są podstawą systemu odpornościowego, a dokładniej – biorą udział w rozpoznawaniu substancji wrogich organizmowi i wysyłają przeciwko nim przeciwciała. Okazało się, że niektóre związki chemiczne zawarte w warzywach, owocach, mięsie, przyprawach czy napojach uznawane są przez system odpornościowy człowieka za szkodliwe. Organizm zużywa mnóstwo energii, by je zniszczyć. Jeśli więc zjadasz dużo takich substancji, efektem ubocznym ich eliminacji z ustroju może być podrażnienie śluzówki żołądka, zwolniona przemiana materii, złe samopoczucie i wiele innych niekorzystnych efektów. Jaka jest na to rada? – Odpowiednie odżywianie. A więc skoro jest tak, że mamy różne grupy krwi, nasze diety także powinny się różnić. Naucz się wybierać to, co sprzyja twojemu zdrowiu. Układając jadłospis z odpowiednich warzyw, owoców, ryb, mięsa, kasz i ziół, już po kilku tygodniach możesz poczuć się znacznie lepiej. Jednym z przyjemniejszych skutków ubocznych zastosowania nowej diety będzie przyspieszenie przemiany materii, a więc utrata wagi i to bez przesadnych wyrzeczeń. Wzmocnisz też swój system odpornościowy, który skuteczniej będzie Cię bronił przed wirusami i bakteriami.